De Kweekschool in Amsterdam

'De KweekschoolTwee verdiepingen in een oud schoolgebouw aan de Plantage Middenlaan, hartje Amsterdam, met een beladen, inspirerende geschiedenis: op weg naar Ondertussen in de Houthavens willen we hier een werkplaats inrichten voor (vluchteling)kunstenaars, waar muziek, theater, ontwerp, beeldende kunst en literatuur gemaakt en getoond wordt. Het wordt een laboratorium voor Ondertussen: hoe werk je samen, hoe bouw je een netwerk op, hoe deel je de verantwoordelijkheid, hoe zorg je voor extra inkomsten? Het wordt een soort Refugee Rijksacademie: talentvolle kunstenaars van over de hele wereld, hoog niveau, die vanzelfsprekend samenwerken, die nieuw werk maken en laten zien. We maken de ruimte open en flexibel, daarbij in de verbouwfase ondersteund door het gemeentelijk Bureau Broedplaatsen, in goede samenwerking met de eigenaar van het pand en het Nationaal Sjoa Museum | Hollandsche Schouwburg op de begane grond. De circa 40 kunstenaars hier aan het werk zijn geen solisten in afgesloten studio’s. Ze vormen samen een coöperatie, en zijn collectief verantwoordelijkheid voor de selectie van nieuwe leden, het beheer van de ruimte, de kosten voor huur en exploitatie, de publieksbijeenkomsten, voorstellingen en exposities die met enige regelmaat plaatsvinden op de eerste verdieping of op de begane grond in afstemming met de curatoren van het Nationaal Sjoa Museum | Hollandsche Schouwburg.

De betrokken kunstenaars zijn deels Amsterdammers met een netwerk in de stedelijke kunstwereld, deels nieuwkomers met bewezen talent maar een beperkte actieradius in Nederland. Vanuit de Kweekschool ontstaat de komende drie jaar een harde kern van initiatiefnemers voor Ondertussen. Ze hebben dan ervaring opgedaan met nieuwe organisatievormen, gedeelde verantwoordelijkheid, andere verdienmodellen, de opbouw van publieksbereik en het benutten van talent dat niet aan de stad onthouden mag worden.

Op een moment dat Amsterdam te maken heeft met een toestroom van mensen die moesten vluchten uit hun land van herkomst, willen wij de ruimte scheppen waarin zij hun talenten kunnen delen met hun nieuwe omgeving. De kunstenaars zijn zich zeer bewust van de beladen geschiedenis van de Kweekschool en hopen er een nieuwe, actuele betekenis aan toe te kunnen voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.